Zwangerschapsyoga & Pilates

Hatha yoga is in praktische zin de basis van zwangerschapsyoga. Vanuit deze traditie wordt de adem gezien als datgene wat lichaam en geest verbindt. Bewustwording van de adem verdiept het contact en bewustzijn van je lichaam. Het beoefenen van rustige ademhalingstechnieken is dan ook een essentieel onderdeel van de les.

Bij zwangerschapsyoga komen een aantal begrippen telkens terug, namelijk; ontspanning, concentratie, kracht en verbinding. Zwangerschapsyoga berust op een visie van bewust zwanger zijn, bewust je kind ervaren en op het bewust geboren laten worden van je kind. Zwangerschapsyoga is een zacht, veilig en ondersteunend programma voor moeder en ongeboren kind.

Wat zijn de voordelen van zwangerschapsyoga?

 • Lichamelijk: ontwikkelen van kracht, energie, ademhaling, houding, flexibiliteit, voorbereiding en draagt bij aan een betere spijsvertering
 • Geestelijk: innerlijke kracht, concentratie, acceptatie, positief zelfbeeld, ontspannen, leren wat je werkelijk voelt en waar je behoefte aan hebt, je (meer) in balans voelen.
 • Sociaal: verbinding met je partner, contact met andere zwangeren, vertrouwen in anderen die van belang zijn tijdens je zwangerschap en je bevalling.

In mijn yogalessen blijven we met beide benen op de grond, maar toch zijn er ook een aantal spirituele voordelen zoals: verbinding met je ongeboren kind, innerlijk bewustzijn en intuïtie.

Hoe ziet de les eruit?

De les kan worden opgebouwd door de volgende onderdelen:

 • Aanvang met korte bespreking over bijvoorbeeld hoe je jezelf voelt en hoe ver je zwanger bent
 • Ontspanningsoefening
 • Warming-up
 • spierversterkende oefeningen uit de pilates, maar dan gericht op de zwangerschap
 • Contact maken met je baby
 • Staande houdingen
 • Zittende houdingen
 • Ademhalingstechnieken (pranayama)
 • (zelf) massage
 • Eindontspanning

Verder zullen we regelmatig een thema bespreken zoals: het maken van een geboorteplan, angst, verschillende stadia van de bevalling, de verschillende manieren waarop je kunt bevallen, ongemakken loslaten etc.

Rond je 35e week organiseren wij een partner les waar je optioneel aan mee kunt doen. Deze partner les doe je samen met je partner, familielid, vriend(in) of iemand anders die je zal ondersteunen tijdens de bevalling.

Voor wie is zwangerschapsyoga bedoeld?

Voor iedereen die zwanger, maar vraag wel altijd even toestemming aan je verloskundige en/of gynaecoloog! Je kunt in principe op ieder moment van je zwangerschap instromen, maar het beste is om ten minste 10 lessen te hebben gevolgd. Je kan (als er geen bijzonderheden zijn!) tot aan je bevalling meedoen. Ervaring met yoga is niet noodzakelijk!

Zijn er bepaalde thema’s die meer aandacht nodig hebben zoals angst voor de bevalling, depressieve gevoelens of bepaalde klachten waardoor het lastiger is om aan een groepsles mee te doen, dan kan één of meerdere een-op-een begeleidingen fijn voor jou zijn.

LESTIJDEN:
Zaterdagochtend 9:30 – 10:30 livestream via zoom
Fijn vanuit de comfort van je eigen huis meedoen. Kun je een keer niet live aanwezig zijn? Geen probleem, je ontvangt dan de opname die je 7 dagen lang kunt bekijken.

TARIEVEN:
Losse les €12,50 Klik hier
Cursus 10 lessen €99,00 Klik hier

Omdat wij zijn aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland wordt in de meeste gevallen de kosten van de zwangerschapsyoga geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit het aanvullende zorgpakket. Check hiervoor de polis van je zorgverzekeraar.

PS: wil je ook eens actief zijn? Dan kun je met je leskaart ook meedoen met de online pilates op zondagmorgen van 10:00 – 11:00. Ik pas de oefeningen dan voor je aan.

Pilates is ontzettend goed om rug, en bekkenklachten te voorkomen of te verminderen als je er al last van hebt.